YHTEYSTIEDOT

Puusepänliike Aucuparia
Märräntie 38 09220 Sammatti
puhelin 040 765 6872
sähköpostieero.karisto@aucuparia.fi
Y-tunnus 1828282-7

Aucuparia on myös kaappi- korjaamo

Puusepänliike Aucupariassa kunnostetaan vanhoja puuhuonekaluja ja muita esineitä. Myös kunnostustöissä periaate on, että esineen pitää näyttää siltä mitä se on. Vanhoista huonekaluista tehdään ehjiä ja siistejä mahdollisimman pitkälle alkuperäisin ainein ja menetelmin. Mutta tarkoitus ei ole, että kunnostettu huonekalu näyttää siltä kuin se oli juuri valmistuneena. Jos esine on vanha, se saa myös näyttää vanhalta. Puuhuonekalussa näkyy elämisen jälkiä, ja siihen vanhan esineen arvo perustuu. Kunnostettavien huonekalujen esineen rahallinen arvo ei ole yleensä niin tärkeä kuin tunne- tai historiallinen arvo tai ihan vain sopiminen omaan ympäristöönsä. Vanhan kunnostaminen on tavallisesti myös ekologisempi vaihtoehto kuin uuden hankkiminen.

Vanha venäläinen kaappi kunnostettavana.

Keittiön alakaappi kangasalalaiselta sukutilalta.

Perintökaappi Ruovedeltä.

Ihmisellä kuuluu olla kaappi

Ihmisellä kuuluu olla kaappi

Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa alettiin viime vuosisadalla standardisoida ihmisten säilytystilan tarve ja jo asuntojen rakennusvaiheessa huolehtia ihmisten puolesta siitä, että asunnoissa on kiinteitä säilytystiloja, ns. komeroita.

Asiantuntijat alkoivat tietää, paljonko säilytystilaa minkäkin kokoisessa asunnossa asuvat ihmiset tarvitsevat, miten se pitää sijoittaa ja miltä näyttää. Pian kustannuslaskijat tulivat mukaan päätöksentekoon.

Niinpä uuden kerrostalon jokaisessa päällekkäisessä asunnossa alkoi olla samanlaiset komerot samoissa paikoissa.

Mutta se oli muutenkin tasapäistämisen aikaa. Tasa-arvo oli lopulta aika uusi asia yhteiskunnassa, ja hätäpäissään uskottiin, että vain samanlainen voi olla samanarvoista.

No, tänä päivänä tiedämme enemmän. Erilaisuutta ja yksilöllisyyttäkin arvostetaan.

Puiset kaapit kuitenkin melkein jäivät sille tielleen. Asunnot varustetaan kalustelevyistä valmistetuilla standardikomeroilla.

Eivät kaapit toki ole maasta loppuneet. Keskiarvostandardien mukaiset kaappimäärät eivät kaikille riitä. Suurella osalla suomalaisista on kodissaan vielä vanhoja perintökaappeja. Ja uusiakin tehdään, monenlaisia.